Tehnologie dezvoltată de NASA

Cum a apărut tehnologia folosită de Radic8?

NASA dezvoltă o tehnologie pentru a putea crește recolte de fructe și legume, în spațiu. Însă întâmpină o problemă. În procesul de coacere al legumelor și fructelor, acestea produc un hormon, pe care îl elimină sub formă de gaz. Acest gaz se numește Etilenă. În natură, etilena se dispersează în atmosferă, astfel recoltele nu sunt expuse acestuia foarte mult. Însă în spații închise, etilena grăbește foarte mult procesul de coacere și chiar devine toxică.

Pentru a rezolva această problemă, NASA lucrează în parteneriat cu universități de renume din SUA, și dezvoltă o tehnologie de sterilizare a aerului. Așa cum ne putem aștepta de la NASA, tehnologia dezvoltată este extrem de eficientă și inovatoare. După folosirea ei, cu succes, în stațiile spațiale, este preluată de tot mai multe industrii. Printre ele, purificatoarele și sterilizatoarele de aer.

Această tehnologie se bazează pe Oxidarea Fotocatalitică. Fotonii emanați de lampa UV, reacționează cu dioxidul de titan (TiO2) și formează cei mai puternici oxidanți din lume, numiți Hidroxili Radicali (-OH). Aceștia oxidează (descompun particulele în dioxid de carbon și apă) patogenii din aer, COV (compuși organici volatili), și gazele periculoase.

Oxidarea Fotocatalitică funcționează la nivel molecular, de aceea nu depinde de dimensiunea particulelor, precum filtrele. Cele mai bune filtre din lume rețin doar particulele mai mari de 0.3 microni. Însă reactorul VK de la Radic8 reușește să elimine particulele indiferent de cât de mici sunt.

Purificatoarele de aer convenționale sunt evaluate în funcție de eficiența împotriva PM (particulate matter, PM1 PM2.5 PM10), pentru că aceste particule, de dimensiuni mai mari de 0.1 microni, pot fi măsurate cu un numărător de particule.

Particulele ultrafine (UPM), sau nano-particulele, sunt prea mici pentru a fi detectate de un numărător de particule, pot fi detectate numai de un microscop de electroni. Din păcate, aceste particule pătrund foarte ușor în plămâni.

Particulele ultrafine nu sunt create de natură, ci de oameni, prin tehnologie. Organismul uman nu este pregătit pentru a se apăra de ele. Aceste particule, odată inhalate, pot trece prin plămânii noștri și ajung în sânge. Cercetătorii spun că UPM sunt asociate cu boli cardiovasculare.

Un beneficiu imens, pe care nu îl poate oferi niciun filtru, este eliminarea nano-particulelor emanate de automobile. Expunerea la noxele auto este inevitabilă pentru cei mai mulți. Nu avem control asupra aerului exterior, însă putem avea control asupra celui interior!

Închiderea geamului nu ne protejează de noxele auto, ci dimpotrivă. Aerul interior poate fi de două până la zece ori mai poluat decât cel exterior. La poluanții veniți de afară se adaugă cei interiori, precum formaldehida din mobilier (un carcinogen), radonul din subteran, poluanți din materialele de construcție, din vasele necorespunzătoare de gătit, din produsele de curățenie, etc.

Un alt avantaj al produselor Radic8 este că pot fi folosite în locuri cu umezeală foarte mare. Purificatoarele pe bază de filtre au o eficiență deosebit de scăzută în astfel de locuri. Filtrele își pierd din eficiență din cauza absorbției de umezeală. Reactorul VirusKiller este eficient în băi, saune, sere și orice alt loc unde nivelul de umezeală este foarte ridicat.
Mucegaiul și ciupercile sunt alergeni foarte comuni. Pentru a scăpa de sporii de mucegai din aer, aceștia trebuie eliminați complet, nu reținuți în filtre.